شهید محراب آیت الله دستغیب

شهید محراب آیت الله دستغیب

شهید محراب آیت الله دستغیب

image description

آیت الله سید محمد هاشم دستغیب

آیت الله سید محمد هاشم دستغیب

حجه السلام سید محمد ابرا هیم دستغیب

حجه السلام سید محمد ابرا هیم دستغیب

حجه السلام سید محمد ابرا هیم دستغیب

آخرین مطالب سایت

article thumbnail

سرچشمه‌های اخلاق انسانی پژوهشگران اجتماعی با دلایل موجه یکسان به عوامل اجتماعی - فرهنگی اشاره می کنند که در ج [ ... ]

article thumbnail

سخن هفته راهى که دنیاى اسلام را بیدار کرد         راهی که شما پاسداران و فداکاران عزیز، در راه پیروزی انقلاب  [ ... ]

article thumbnail

جستاری در علل پیمان شکنی کوفیان       آنان که کوفه را می‌شناسند می‌دانند که سابقه پیمان شکنی‌اش بیش از سابق [ ... ]

article thumbnail

  کمک و یاور همسر باشید مصداق بارز و الگوی کامل صدیقین، حضرت امیر مؤمنان (علیه السلام)و همسر بزرگوارشان زهرا [ ... ]

خانه

چرا به امام صادق (ع) لقب موسس مذهب جعفری را داده اند؟

چرا به امام صادق (ع) لقب موسس مذهب جعفری را داده اند؟
واقعیت این است که ما از فضای اجتماعی سیاسی که امام صادق (ع) در آن قرار داشته اطلاع چندانی نداریم. تصور عمومی آن است که در دوره انتقال قدرت از بنی‌امیه به بنی‌عباس فضای بازی برای امام فراهم شد و امام توانستند فعالیت‌های خود را انجام دهند ولی واقعیت این است که این تصور خالی از اشکال نیست. باید در نظر داشت آن حضرت چه در زمان بنی‌امیه و چه در زمان بنی‌عباس به‌شدت تحت‌فشار قرار داشتند.

در دوره اموی، حتی مکه و مدینه به‌عنوان دو شهر مقدس مسلمانان مرکز فساد شده بود و به‌کلی قداست آن را از میان برده بودند. در این دوره امویان با کشتار و تکه‌تکه کردن، هر حرکت و هر مخالفتی را از میان برمی‌داشتند.

در ابتدای دوره عباسی و در زمان سفاح خلیفه اول عباسی نیز، امام به حیره تبعید می‌شوند و امکان ارتباط میان امام و مردم به‌طور کامل قطع می‌شود. در منابع تاریخی گزارش شده است فردی برای این‌که بتواند با حضرت ملاقات داشته باشد مجبور می‌شود همه بار خیار خیارفروشی را بخرد تا بتواند به‌عنوان خیار فروش، با حضرت ارتباط کوتاهی برقرار کند. بنابراین مراد از فضای باز، فرصت فراهم و آماده نیست. فرصتی که داشته‌اند دوره کوتاهی از اغتشاشات اجتماعی و سیاسی دوره گذار بنی‌امیه به بنی‌عباس بوده است. چنان‌که روشن است در التهابات سیاسی و اجتماعی و در هنگامه تغییر حکومت‌ها رشد علمی یا متوقف می‌شود یا به حداقل می‌رسد. امام در این فضای کوتاه و ملتهب بود که فرصت سازی و رشته‌های علمی مختلف را پایه‌گذاری و ترویج کرده‌اند.

یکی از فرصت سازی‌های مهم و بنیادین امام صادق (ع)، تشخص، رسمیت و مشروعیت به جامعه شیعه، به عنوان تنها مذهب مورد تأییدشان بوده است. مذهبی که ابعاد اعتقادی و علمی و فقهی ویژه و وسیعی دارد و وابسته به نظام امامت اهل‌بیت (ع) در دوره ایشان است، انتساب مذهب به امام صادق از همین روست.

منبع : پرسش و پاسخ با دکتر روح‌اله بهشتی‌پور، پژوهشگر و مدرس رشته علوم، قرآن و حدیث و عضو گروه تاریخ مرکز تدوین کتب درسی جامعه الزهرا

منبع:http://yon.ir/16IFK